Hate speech a dezinformace: nové výukové materiály do vašich hodin

9.10.2024 / Mediální vzdělávání

Sociální sítě přinášejí mnoho výhod, ale také s sebou nesou určitá rizika. Mezi největší patří kyberšikana, šíření dezinformací a zneužívání osobních údajů. Zvlášť problematickým jevem je hate speech (nenávistné projevy), kdy uživatelé sociálních sítí šíří nenávistné komentáře, často namířené proti určité skupině lidí na základě jejich etnického původu, náboženství, pohlaví či sexuální orientace. Abyste se mohli s žáky těmto jevům věnovat v bezpečném prostředí vlastní třídy, připravili jsme pro vás nové aktivity do hodiny u několika lekcí a aktualizovali jsme informační texty s odborníky tak, abyste se v tématech cítili jistí. 

Asociální síť

Trolling či trollování jsou výrazy, které do slovníků zavála až éra internetu. Označují nekalou aktivitu účastníků online diskusí, ve kterých uráží, pomlouvají a dalšími způsoby verbálně napadají ostatní uživatele, včetně dětí. U lekce Asociální síť jsme kromě nově připravené sady otázek a odpovědí nově také zveřejnili aktivitu Tváří v tvář nenávisti, která vede žáky k zamyšlení se nad fenoménem hate speech. Pomůže vám otevřít diskuzi o tom, co může lidi vést k takovému chování a především k tomu, jak se bránit, pokud se staneme obětí nenávistných projevů. Žáci by si díky aktivitě měli uvědomit, že nenávistné projevy vypovídají především o jejich autorech, a nikoliv o adresátech

Vyzkoušet lekci

O příčinách a důsledcích nenávistné komunikace v prostředí internetu je také krátký spot s názvem Nenávist na internetu, který spolu s doplňujícími materiály do výuky také doporučujeme zařadit do vašich hodin. V nové aktivitě Co dokáže slovo prostřednictvím reálné události žáci pocítí, jak nebezpečné mohou být nenávistné projevy na internetu a že na sociální sítě nemůžeme napsat cokoliv, i zde platí pravidla.

Pustit spot

Jak jsme zmínili v úvodu, užívání sociálních sítí a internetu s sebou nese různá rizika. Jedním z nich je i vydírání. Nikola a Anna jsou dvě mladé dívky, které rády komunikují na sociálních sítích. Seznámily se se sympatickým klukem, který z nich po čase vylákal jejich intimní fotky. Pak ale začalo vydírání. Dokumentární film upozorňující na nebezpečí sextingu a kybergroomingu. 14minutový snímek jsme nově doplnili o aktivitu Řekni ne, která seznamuje žáky s problematikou sexuálních predátorů a s riziky sdílení intimních fotografií na internetu. Pomůže vám i projít se třídou možnosti, jak se rizikovému chování na sociálních sítích bránit.

Řekni ne

Internet ale nejsou jen osobní údaje a sociální sítě, je i prostředím, které je snadno zneužitelné pro šiřitele dezinformací a propagandy. V posledních letech se teroristické organizace v čele s Islámským státem zdokonalily nejen v páchání útoků, ale i jako vypravěči. Jejich "příběhy" plné brutálního násilí spojeného s romantikou muslimského bratrství zaplavují internet a lákají mladíky z různých koutů světa do svých řad. Propagační spoty Islámského státu často vypadají jako videohry v duchu populárních "stříleček", kdy má jejich divák pocit, že je sám přímo v akci. Pokud vás tato tematika zajímá, doporučujeme vám projít si aktualizovanou sadu otázek a odpovědí, na které jsme pracovali s odborníky. 

Informační texty k islamismu