Stejné příběhy, jiná jména: Zapojte se do kampaně za lidská práva

11.11.2022 / JSNS

Navzdory trvalým snahám o dodržování základních lidských práv, jsou práva jednotlivců i skupin ve světě stále porušována. Nemalou měrou se na tomto stavu podílejí nedemokratické režimy totalitních států, které potlačují základní lidská práva svých občanů. Potřeba zajímat se o příběhy těchto lidí neustále roste i s ohledem na nedávné dění například v Bělorusku či nyní na Ukrajině. Stav lidských práv se ale zhoršuje i v dalších zemích, jako je Kuba nebo Afghánistán.

Zapojte se do kampaně za lidská práva Stejné příběhy, jiná jména a otevřete toto téma se svými studenty ku příležitosti nadcházejícího Dne lidských práv (10. prosince). Jak už název kampaně napovídá, představíme vám skrze naše materiály, filmy a podcasty příběhy konkrétních lidí, kteří se s porušováním práv ve své zemi setkali.

Příběhy mladých lidí, kteří byli svědky brutálního zacházení s účastníky nenásilných protestů, vás přenesou do Běloruska, do doby po zfalšovaných volbách v roce 2020, jejíž atmosféra panuje dodnes. Skrze film Čínský umělec v exilu vám svůj příběh odvypráví Badiucao, který kvůli kritice čínské vlády musí nyní skrývat svou identitu. Afghánského občana Míra sledovali filmaři téměř celý jeho život, který se protíná i s děním války v Afghánistánu, která trvala od roku 2001. S Mírou se loučíme ve chvíli, kdy se do jeho země vrací hnutí Tálibán a budoucnost všech je tak opět nejistá. Nebo se spolu s Natašou podívejte do Ruska, která se z ředitelky původně oddechového kanálu TV Dožď, stane zásadním hráčem na poli nezávislé žurnalistiky a tím i trnem v oku ruské vládě

Registrace do kampaně trvají do 28. listopadu. Zapojením získáváte také přístup k bonusovému webináři s expertem na lidská práva. Ten hlouběji vysvětlí a popíše problematiku porušování lidských práv v nedemokratických režimech a pomůže se tak lépe připravit na výuku se studenty. 

Zúčastnit se můžete také semináře o lidských právech 8. prosince. Během celodenního semináře vám představíme audiovizuální vzdělávací lekce, ve kterých vždy najdete dokumentární film, navazující aktivity do hodiny, informační texty a další doprovodné materiály. Po absolvování kurzu budete umět používat všechny výhody výukového portálu jsns.cz. Součástí semináře budou také debaty se zajímavými hosty na témata promítaných filmů. K situaci v Barmě promluví Ondřej Cakl z Transparency International a k situaci v Rusku promluví novinář Ondřej Soukup

Nový podcast o lidských právech 

Se spuštěním kampaně zveřejníme také na stránkách JSNS.CZ nový podcast o lidských právech. Jedná se o pětidílnou sérii, která se v prvních dílech ohlédne za českou minulostí a vezme tak posluchače, žáky a studenty, do dob komunistického Československa. Spolu s historikem probereme téma porušování lidských práv v této době a své zkušenosti také předají studenti, kteří se zapojili do projektu Z místa, kde žijeme a ve svém okolí tak hledali pamětníka a sepisovali jeho příběh. 

V dalších dílech se podíváme na aktuální porušování lidských práv v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině. Hostem každého dílu bude odborník na danou zemi, který nabídne vhled do problematiky. Následně o konkrétních příbězích a zkušenostech promluví pracovníci Centra pro lidská práva a demokracii Člověka v tísni. Právě ti se s lidmi, kteří porušování lidských práv zažili na vlastní kůži, setkávají a snaží se jim pomoci. Proto právě oni dokáží vyprávět příběh těch, kteří ho sami z důvodů neoprávněného uvěznění nebo zabití, nemohou vyprávět sami. 

Zapojte se do kampaně a poslechněte si nový podcast se svými žáky a studenty! 

Chci se zapojit 

 

Projekt probíhá za podpory Norských fondů; reg. č. projektu LP-HRMGSA-046.